Pravila učešća u nagradnom Instagram foto takmičenju „Klimatske promjene u vašim rukama“

U kolikoj mjeri klimatske promjene utiču na vas? Kako doživljavate klimatske promjene i kako se one manifestuju u vašem okruženju?

Zbog klimatskih promjena svjedočimo češćim ekstremnim vrućinama, sušama, požarima, olujama, eroziji zemljišta, zimama sa manje snijega, povećanom zagađenju zraka i vode, smanjenju poljoprivrednih prinosa, izumiranju i neželjenom širenju biljnih i životinjskih vrsta, i dr. Glavni uzročnici su staklenički plinovi iz automobila i drugih prevoznih sredstava, emisije iz dimnjaka fabrika i domaćinstava, prekomjerna sječa šuma i dr.

Djelujmo zajedno u podizanju svijesti o rizicima i prijetnjama klimatskih promjena. Napravite fotografiju onoga što vidite u okruženju, podijelite je putem Instagrama i možda baš vi osvojite jednu od vrijednih nagrada.

Pravila takmičenja:

 1. Nagradno foto takmičenje „Klimatske promjene u vašim rukama“ je otvoreno za sve građane Bosne i Hercegovine;
 2. Rok za prijavu fotografija na takmičenje je 10. februar 2017. Prijave pristigle poslije navedenog datuma se neće uzeti u razmatranje;
 3. Građani mogu učestvovati na takmičenju putem svog
  • javnog Instagram profila, ili
  • privatnog Instagram profila[1].
 4. Smjernice za učešće na takmičenju putem javnog Instagram profila
  1. Napravite fotografiju koja oslikava uzročnike ili posljedice klimatskih promjena
  2. Postavite fotografiju na svom Instagram profilu, sa sljedećim tekstom:#ClimaDiploBiH, @euinfo.ba, (lokacija na kojoj je fotografija napravljena)
  3. Na takmičenje možete prijaviti više fotografija. U finalnoj fazi takmičenja učesnik može biti predstavljen samo jednom fotografijom po izboru komisije.
  4. EU info centar će objavljene fotografije podijeliti na svom zvaničnom Instagram profilu @euinfo.ba uz označavanje („tagovanje“) Instagram profila učesnika;
  5. EU info centar zadržava pravo da objavi/podijeli do najviše 10 fotografija po učesniku na svom Instagram profilu. Sve fotografije na temu ličnog viđenja klimatskih promjena koje u svom opisu sadrže #ClimaDiploBiH @euinfo.ba i lokaciju fotografije će ući u obzir za takmičenje.
 5. Smjernice za učešće na takmičenju putem privatnog Instagram profila
  1. Napravite fotografiju koja oslikava uzročnike ili posljedice klimatskih promjena
  2. Postavite fotografiju na svom Instagram profilu, sa sljedećim tekstom: #ClimaDiploBiH, @euinfo.ba, (lokacija na kojoj je fotografija napravljena)
  3. Prijavu na takmičenje pošaljite putem Instagram Direct (ikona u gornjem desnom uglu) na adresu @euinfo.ba
  4. Prijave poslane na @euinfo.ba moraju sadržavati:
   • ime i prezime autora rada, datum rođenja, adresu i kontakt telefon
   • jednu ili više fotografija na temu ličnog viđenja klimatskih promjena
   • lokaciju/e nastanka fotografije/a
  5. Na takmičenje možete prijaviti više fotografija. U finalnoj fazi takmičenja učesnik može biti predstavljen samo jednom fotografijom po izboru komisije.
  6. EU info centar će fotografije primljene putem Instagram Direct-a objaviti na svom zvaničnom Instagram profilu @euinfo.ba uz označavanje („tagovanje“) Instagram profila učesnika.
  7. EU info centar zadržava pravo da objavi/podijeli do najviše 10 fotografija po učesniku na svom Instagram profilu. Sve prijave koje sadrže ime i prezime autora rada, datum rođenja, adresu i kontakt telefon, jednu ili više fotografija na temu ličnog viđenja klimatskih promjena, lokaciju/e nastanka fotografije/a će ući u obzir za takmičenje.
 6. Svi učesnici takmičenja trebaju PRATITI (FOLLOW) Instagram profil EU info centra @euinfo.ba
 7. Fotografije moraju biti autentične i originalne. Svi oblici plagiranja vode do diskvalifikacije
 8. Samo fotografije koje ranije nisu objavljene i koje nisu učestvovale u drugim takmičenjima mogu biti prijavljene u ovom takmičenju
 9. Učestvovanje u takmičenju nije dozvoljeno zaposlenicima EU info centra u BiH, Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, te članovima njihovih porodica i rodbini
 10. Nakon 10. februara 2017., komisija će izabrati 12 fotografija koje će se takmičiti u završnom krugu glasanja
 11. Fotografije 12 finalista će biti postavljene na internet stranicu EU info centra (http://euinfo.ba/pocetna/) gdje će građani moći glasati za svoju omiljenu fotografiju
 12. Autori fotografija koje uđu u finalni krug takmičenja treba da dostave te iste fotografije u rezoluciji od najmanje1600 pixela (duža strana) na e-mail: info@euic.ba
 13. Svaki oblik manipulacije u procesu glasanja će biti sankcionisan. Finalisti koji se budu koristili bilo kojim oblikom manipulacije u procesu glasanja će biti diskvalifikovani
 14. Nagrade će biti dodijeljene za tri fotografije koje osvoje najveći broj glasova. Autori prvoplasiranih fotografija će imati priliku da izaberu svoje nagrade među sljedećim artiklima: laptop, smart telefon, tablet, televizor ili digitalni fotoaparat, u vrijednosti oko 500 KM. Nakon završetka procesa glasanja EU info centar će pobjednicima ponuditi na izbor veći broj konkretnih artikala
 15. Sve prijave automatski postaju vlasništvo EU info centra;
 16. Prijavom na takmičenje učesnici garantuju:
  1. da su objavljene fotografije njihovo originalno djelo;
  2. da su svi lični podaci tačni;
  3. da učesnik takmičenja prihvata sva pravila navedena ovdje.

Zahtjevi za dodatnim informacijama u vezi sa takmičenjem mogu se poslati na e-mail adresu info@euic.ba, sa navedenim predmetom poruke „Klimatske promjene u Vašim rukama“.

_______________________

[1] Na Instagramu postoji razlika između javnih i privatnih profila. Ukoliko je vaš profil javan/otključan, svako može da pogleda vaš profil i objave. Ukoliko je vaš profil privatan, samo osobe koje ste odobrili da pratite/follow mogu da pogledaju vaše objave (fotografije, hashtag-ove, lokacije).