Izložba „Poljaci i Nijemci – Historije dijaloga“ u Mostaru: Primjer pomirenja koji treba slijediti

Povodom obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja poljsko-njemačkog Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima i uzajamnoj suradnji, EU info centar, u suradnji sa Ambasadom Republike Poljske, organizovao je izložbu „Poljaci i Nijemci – Historije dijaloga“ u Mostaru u utorak 28. Februara.

Ovom prilikom, Andrzej Krawczyk, ambasdor Republike Poljske u BiH naglasio je da je kamen temeljac svakog procesa pomirenja razumjevanje druge strane.

„Postoji mnogo sporazuma o saradnji susjednih država širom svijeta, ali je ovaj imao naročito važno značenje i zato je vrijedan prisjećanja. Načelno ga se uzima za kraj procesa oblikovanja političke mape našeg kontinenta i bez istinskog pomirenja ova dva naroda izgradnja nove i bolje Evrope ne bi bila moguća“, rekao je ambasador Krawczyk.

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je zanimljiva diskusija o pomirenju u kojoj su sa ambasadorom učestovali mladi Mostara.

Odgovarajući na pitanje o poukama koje možemo naučiti iz savremenih odnosa Poljske i Njemačke, ambasador Krawczyk je rekao: “Želja mi je da naša izložba bude osnova za razmišljanje o vrijednostima u javnom životu, u društvu, i zemlji. Neka čin poljskih biskupa i njemačkog kancelara i primjer pomirenja Poljske i Njemačke bude inspiracija i lokalnim političarima i nama svima. Danas predstavljamo našu izložbu o moralnosti, odgovornosti i mudrosti političara u tako posebnom gradu kao što je Mostar. To nije slučajnost“.

Poljsko-njemački sporazum o dobrosusjedskim odnosima i uzajamnoj saradnji, potpisan 17.06.1991. godine, počeo je novu etapu u poljsko-njemačkim odnosima. Taj je sporazum odredio ciljeve i područja saradnje od sigurnosti, politike i gospodarstva pa sve do zaštite okoliša te razmjene mladih. U svojoj srži taj sporazum je svjedočio o poljsko-njemačkom zajedništvu vrijednosti i jednakim interesima, unatoč teškoj prošlosti te razlici političkog i gospodarskog potencijala.

Izložba će za posjetioce ostati otvorena u prostorijama EU info centra u Mostaru, (adresa: Kardinala Stepinca bb, Mepas Mall, 4. kat) do 10. Marta, svakim radnim danom 14:00-17:00 sati.