Dan Evrope u BiH: Dodjeljene nagrade pobjednicima Instagram foto takmičenja „Klimatske promjene u vašim rukama“  

Povodom dana Evrope (9.maj) u kancelariji EU info centra u Banja Luci  12. maja upriličena je dodjela nagrada pobjednicima Instagram foto takmičenja pod nazivom „Klimatske promjene u vašim rukama”. Takmičenje je pokrenuto u okviru Sedmice evropske klimatske diplomatije, s ciljem promocije sprječavanja klimatskih promjena.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, uručio je nagrade pobjednicima, te istakao da su klimatske promjene jedno od najvažnijih pitanja o kojima trebamo svi da razgovaramo.

U Bosni i Hercegovini vrlo rijetko pričamo o klimatskim promjenama. Zato je važno da je tema ovog takmičenja za mlade ljude iz BIH bila upravo klima, klimatske promjene i kako ih oni vide. Svi mi možemo mnogo da učinimo za održanje naše životne sredine i smanjenje zagađenja, te da pazimo kako se ponašamo. Drago mi je da su mladi fotografi iz BiH prepoznali ovu temu kao bitnu i što su i pokazali kroz njihove radove. S obzirom na to da su svi kao nagradu izabrali digitalne polu-profesionalne fotoaparate, siguran sam da ćemo i u budućnosti vidjeti još njihovih fotografija na ovu temu”, zaključio je ambasador.

Za učešće u takmičenju pristiglo je više od 800 zanimljivih Instagram objava od učesnika iz svih krajeva BiH koji su fotografijom zabilježili na koji način doživljavaju klimatske promjene, te kako se one manifestuju u njihovom okruženju.

Autori prvoplasiranih fotografija su imali priliku da izaberu svoje nagrade među sljedećim artiklima: laptop, smart telefon, tablet, televizor ili digitalni fotoaparat. Svi su se odlučili za ovo posljednje, fotoaparat koji će im koristiti u budućnosti u daljem usavršavanju.

Prvo mjesto osvojila je Zerina Kurtović iz Brčkog, drugo mjesto pripalo je Ajli Delić iz Velike Kladuše, dok je trećeplasirani Kristijan Vujčić iz Prijedora.

Zerina Kurtović, sa svojom fotografijom u središte pažnje stavila je zagađenje zraka, sa željom da se javnost više uključi u rješavanje te problematike.

„Kroz fotografiju koja prikazuje zagađenje zraka, pokušala sam na slikovit način prenijeti poruku javnosti o ovoj problematici, kako bi u budućnosti više obratili pažnju na očuvanje životne okoline“, istakla je prvoplasirana Kurtović.

Takmičenje EU info centra u BiH bilo je otvoreno za sve kreativne mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, čiji je zadatak bio da naprave fotografiju koja oslikava uzročnike ili posljedice klimatskih promjena, te da istu postave na svom Instagram profilu uz određena pravila takmičenja. Fotografije svih finalista takmičenja su dostupne ovdje.