Ambassador Wigemark ugostio predstavnike medija povodom obilježavanja 60. godišnjice Rimskih ugovora

Povodom obilježavanja 60. godišnjice Ugovora iz Rima, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i Specijalni predstavnik EU, ugostio je 30. marta na svečanom prijemu direktore, urednike i novinare bh. medijskih kuća.

U svom obraćanju, ambasador Wigemark je naglasio da je proširenje najdjelotvorniji instrument vanjske politike EU.

„Zapadni Balkan, i Bosna i Hercegovina, su visoko na listi prioriteta EU, i mi ponovo potvrđujemo našu kontinuiranu predanost i podršku na njihovom evropskom putu. Budućnost ove regije je nesumnjivo u Evropskoj uniji“, rekao je ambasador Wigemar.

Prisjećajući se svog ličnog iskustva koje je stekao kao novinar, Ambassador Wigemark je naglasio značaj uloge medija u evropskim integracijama.

Kao bivši novinar, čvrsto vjerujem u transparentnost, otvorenost, činjenice i istinitost. Razumijem ulogu medija u procesu evropskih integracija kada se radi o informisanju o pitanjima vezanim za EU. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je pridruživanje BiH EU porodici“, zaključio je ambasador.

Na prijemu su prisutni imali priliku pogledati izložbu panela koja retrospektivno prikazuje 60 godina postojanja Evropske unije, koju je ustupila Italijanska ambasada u BiH.

Ugovorima iz Rima je uspostavljeno zajedničko tržište za slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, te stvoreni uslovi za prosperitet i stabilnost evropskih građana. Povodom ove godišnjice Evropa se sa ponosom osvrće i okreće budućnosti. 60 godina, Evropska unija je promovisala miroljubivu saradnju, poštivanje ljudskog dostojanstva, slobodu, demokraciju, jednakost i solidarnost evropskih nacija i naroda.

Pročitajte više o 60. godišnjici na službenoj web stranici: https://europa.eu/european-union/eu60_en