1 milion eura grant sredstava za daljnji ekonomski razvoj

Objavljen je drugi javni poziv za dodjelu grant sredstava u vrijednosti 1 milion eura za projektne prijedloge usmjerene ka daljnjem ekonomskom razvoju odabranih poslovnih lokaliteta.

Ova aktivnost predstavlja dio Projekta “Oporavak malih i srednjih preduzeća u poplavama pogođenim područjima i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvoj” kojeg sa 9 milion eura finansira EU, a implementira GIZ.

Poziv je otvoren za sve projekte razvojnih partnerstava koji imaju efekte u partnerskim opštinama*. Od projektnih ideja se očekuje da doprinesu jačanju upravljačkih kapaciteta općina za lokalni ekonomski razvoj, kao i jačanju međuopćinske saradnje između javnog i privatnog sektora pri provedbi mjera ekonomskog oporavka.

U cilju pružanja podrške svim kvalifikovanim aplikantima u pripremi što kvalitetnijih projekata, predstavnici GIZ-a će tokom aprila organizovati info sesije u Doboju, Banja Luci i Širokom Brijegu.

Iznos predviđen za individualne projekte dostupan je u rasponu od 15.000 do 100.000 eura.

Rok za podnošenje prijedloga projekata traje do 26. maja 2017. godine.

Daljnji ekonomski oporavak područja pogođenim poplavama 2014. godine kroz jačanje konkurentnosti odabranih malih i srednjih preduzeća i lokaliteta u kojima posluju, cilj je Projekta “Oporavak malih i srednjih preduzeća u poplavama pogođenim područjima i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvoj” za čiju implementaciju je Evropska unija osigurala 9 miliona eura.

Za implementaciju ovog Projekta u periodu 2016-2018 je odgovoran Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Ovaj Projekat predstavlja dio EU ProLocal Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji zajednički finansiraju Evropska Unija i Vlada Republike Njemačke.

Više informacija možete pronaći ovdje